søndag 24. november 2013

Eplepai med "rømme"fyll


Søndag og vennebesøk

No var det alt for lenge sidan vi har sett vårt gode vennepar Berit og Eivind.
Difor inviterte vi på middag denne søndagen, og eg diska opp med svineribber med SPRØ! svor og alt tilbehøret. Og prøvde ut korleis kålrabistappen smakte utan melk sidan det nærmar seg jul.

Slo også til med dessert, lunken eplepai:

Paideig:

112 g smør uten melk
4 dl hvetemel
1/2 ts salt
1/2 dl vatn

Ha smør i ein bolle, rør inn litt og litt av det tørre. Tilsett vatn og kna deigen til den er smidig.
Avkjøl ca. 30 min. Kjevle så ut i ei springform 26 cm. Prikk deigen med ein gaffel.
Steikes i 10 min på 200 grader.

"Rømme" fyll:

225 g Tofutti Sour Creme
1 egg
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker

Pisk alt sammen med ein mixer.

4-5 epler uten kjerne, skrelte og delte i båter.

Slå halvparten av rømme fyllet over paideigen.
Dekk eplebåter utover rømmefyllet, og slå så resten av rømmefyllet over eplene. Legg eit nytt lag med epler over rømmefyllet, Strø kanel og sukker over.
Steikes i ca. 25 min. Avkjøl til paien er lunken.

lørdag 23. november 2013

Besten 70 år!

Hurra for deg som fyller ditt år,

ja deg, må vi GRATULERE!

Då er det klart eg lagde kake til han,

Med sjølvaste naustet på Heggnes!
Slippen måtte også vere med, og "hurtigrute" kaia som han kalla det, med fortøyningsbøylar. Fendrane som heng nedover berget har eg også fått med på kaka.
 
 




Kaka er sukkerbunn, første lag er fylt med nora frosen bringebærsylte, creme fraiche krem, friske bringebær. Andre laget er fylt med appelsinmarmelade, creme fraiche krem, friske bringebær, og bringebærsylte smurt utover sistelaget med sukkerbunn.

Ein frisk og god smak!

Kaka er trekt i marsipan, sjølve naustet er laga i mexican paste, og limt sammen med royal icing.

Ha ein fortsatt fin laurdagskveld alle

torsdag 21. november 2013

Blomkålsuppe

2 stk blomkål

Del opp i små buketter og kok til dei er nesten møre (skal vere litt tyggemotstand).

25 g smør uten melk
2 ss hvetemel
2 fedd hvitløk finhakket
8 dl av kokevannet
5 dl oatly havrefløte
Salt
Pepper
evt. gastromat

Smel smør og fres hvitløken. Rør inn mel og spe med kokevannet og halvparten av fløten. Lat koke til suppa tykner. Legg ca. halvparten av blomkål over i suppa og mos med stavmikser. Slå i resten av fløten, smak til med salt og pepper evt. litt gastromat.
Ha i resten av blomkålbukettane rett før servering.

Server gjerne med litt sprøsteikt bacon over suppa og godt brød.

onsdag 20. november 2013

Salmalaks i form

4 pers:

2 gulerøter
1/2 purreløk
1 brokkoli
1 champingong
400 g salmalaks
sitronpepper
litt rapsolje
1/2 dl oatly havrefløt

Kutt gulrot, champingong og purreløk i fine skiver, brokkoli i små bukketter og legg i ei ildfast form. Del laksen i terninger og legg over grønsakene. ha over sitronpepper, litt olje og fløten.
Dekk over med aluminiumsfolie.
Steik på 200 grader i ca. 20-25 min.

Eg serverte med

Potetmos med søtpotet:

6 poteter
1 stor søtpotet
1 klatt smør uten melk
2 dl oatly havrefløte

Skrell og kutt potetene i biter, og kok til dei er møre. Slå av kokevannet. Tilsett en smørklatt og fløten og mos potetene. Smak til med salt og pepper.

Endring av kosthold

Etter å ha lese mykje om at eit melkefritt kosthold kan hjelpe både på konsentrasjonsvanskar, adhd og sengevæting har eg funne ut at dette er vel verdt eit forsøk i heimen.
Det er veldig mykje å sette seg inn i, både kva matvarer som ikkje inneheld melk, då det meste inneheld melk, og kva ein kan bruke som erstatning. Og ikkje minst kor ein kan kjøpe div. alternative produkt.
På lokalbutikken her fekk eg kun tak i soyamelk og havredrikk.
Mens i dag har eg hatt ei litt større handleliste og handla på Coop Mega, der var utvalget mykje større og bedre. Og til min store glede oppdaga eg at nokre av Coop sine produkt, både pølser, kjøttkaker, leverpostei osv. var merka på framsida "Uten melk" og "Uten gluten",  heilt genialt! so slepp ein lese gjennom heile innholdsfortegnelsen for å finne ut om der er melk i produktet.

Etterkvart skal eg prøve å vere flink å legge ut oppskrifter på det eg sjølv har prøvd ut.

Smoothie:

2 dl havredrikk
2 bananer
140 g fersk ananas
100 g havregryn

Kutt opp frukta i biter. Ha alle ingredienser oppi blender, og kjør til alt er most.



Hjemmelaget Lasagne


Kjøttsaus:

400 g kjøttdeig
1 løk finhakket
1 fedd hvitløk finhakket
2 ss finhakket basilikum
1 boks hermetiske hakkede tomater
4 ss tomatpure
1/3 ss oksefond
1 1/2 dl vatn
1 ss creme fraiche
salt pepper

Steik kjøttdeigen, tilsett løk, hvitløk og basilikum. Hell over hakkede tomater. rør inn tomatpure, oksefond, vatn og creme fraiche. Lat småkoke i 5 min. Smak til med salt og pepper.

Ostesaus:
1 klatt smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
200 g baconost

Smelt smør, rør inn mel og spe med melk. Kok opp sausen. Ha til slutt i baconost. smak evt. til med salt og pepper.

Legg litt ostesaus i bunnen av ei ildfast form. Legg over lasagneplater. Legg kjøttsausen over lasagneplatene. Fortsett med lasagneplater, legg ostesaus over, og eit nytt lag med lasagneplater. Legg, kjøttsaus over, og fortsett med å legge lagvis slik.
Toppes med revet ost.

Steikes på 200 g i ca. 40 min.

Serveres med ein god salat, gjerne med små mozarella kuler i. og eit godt brød.

Lefserull med brie

Du trenger:

1 pk mjuke lefser
Pesto
Rukkola salat
Soltørket tomat (i biter)
Brie

Smør pesto utover lefsene, legg over rukkola salat, soltørka tomat. Del opp brien i tynne skiver og legg over. Rull sammen lefsene og del opp i passelige biter.

Cupkakes med banan og karamell

 

Banan og karamell

Cupcakes

 
 
3 egg
1 dl brunt sukker
1 dl hvitt sukker
2 ts vaniljesukker
1/2 ss kanel
1 ts bakepulver
1 ts salt
3 ss karamellsaus
1 3/4 dl matolje
7 dl hvetemel
1/2 dl melk

4 stk bananer (most)
50 g hakket sjokolade

Visp egg og sukker til luftig eggedosis. Rør inn vaniljesukker, kanel, bakepulver, salt og karamellsaus.
Bland inn vekselsvis hvetemel og veske.

Tilsutt vend inn most banan og hakket sjokolade.

Steikes ved 180 grader i ca. 20-25 min.

Frosting:
200 g philadelphia ost
100 g smør
ca. 400 g melis
 5 ss karamellsaus
1 ts salt