søndag 22. desember 2013

Grove nøttebaguetter

Disse nøttebaguettane bruka eg bake til jul;


ca. 16 stk:

5 dl yoghurt naturell
1, 25 dl vann
0,5 dl matolje
1 pk gjær
200 g fin sammalt hvete
200 g grov sammalt hvete
2 ts salt
ca. 600 g hvetemel
350 g nøttekjærner etter eget ønske.

Rør gjæren ut i lunken væske. Ha i nøttene (om en ikkje vil ha heile nøtter i, kan eg grovhakke dei). Tilsett alt sammalt mel blandet med salt. Ha i hvetemel til deigen "slipper" bollen. Lat deigen heve ca. 1 time.

Elt deigen godt, og form små baguetter. Lat etterheve ca. 30 min. Steikes på 200 grader i ca. 20 min. Avkjøles på rist.


Rødbetsalat


eg ha til JUL!
Sidan dei ferdig kjøpte inneheld melk, lagde eg sjølv idag.
Sjølv om det i oppskrifta står fløyte, bytta eg denne ut med risfløte.

Rødbetsalat:
ca. 250 g syltede rødbeter
1 eple
1 rødløk
3 ss majones
3 ss fløte
1 ss rødbetlake
salt
sukker

Bland majones, fløte og rødbetlake. Smak til med salt og sukker.

Finhakk rødbeter, rødløk og eple og bland inn i majonesblandingen.

fredag 20. desember 2013

Ristet mandler med hvit sjokolade

KVIT SJOKOLADE er noko av det BESTE
eg veit!


Ristet mandler med hvit sjokolade:

200 g hvit sjokolade
200 g mandelsplitter (flak)

Rist mandelsplittene i ei tørr panne til dei er gylne.
Fin hakk sjokoladen og smelt 1/3 del over vannbad. Bland inn resten av sjokoladen, så den også smelter.
Bland inn mandlane. Sett små topper på eit bakepapir, lat stivne i rompemperatur.

Kokosmakroner

Kokosmakroner:

5 egg
250 g sukker
20 g (ca.2 ss)  hvetemel
500 g kokosmasse
1 ss smelta smør

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.
Vend forsiktig inn smelta smør, hvetemel og kokosmasse.
Lag topper med to spiseskjeer, og set dei på eit brett med bakepapir.

Steikes på 170 grader på nederste rille i ca. 10 min. Til dei er blitt gylne.
Avkjøl nokre minutt på bakebrettet, slik at dei får "sette" seg, før ein flyttar dei over på rist for å avkjølast heilt.

mùsli med sjokolade

Ettersom eg har laga rista mandla med kvit sjokolade, noko eldste gullet i huset ikkje skal ete sidan vi no har kutta ut melk, hadde han eit ønske om noko lignande konfekt i små muffinsformer som han kunne ete.
Dermed lagde eg disse:


Mùsli med sjokolade:

200 g mørk sjokolade uten melk
2 dl frukt mùsli (enkelte mùsliblandinger kan inneholde spor av melk)

Smelt sjokoladen over vannbad og rør inn mùslien. Bruk to teskjeer og lag små topper enten på et bakepapir eller legg i små muffinsformer som eg har gjort.
Lat sjokoladen stivne i romtemperatur.

søndag 15. desember 2013

Kakemenn uten melk

Eg leita litt på nettet på kakemenn uten melk, fann også mangen oppskrifter, men etterkvart som eg las gjennom dei, inneholdt dei stort sett det samme.
Dermed prøvde eg ut mi eiga oppskrift som eg har fått frå mamma, og berre bytta ut kefir med soyamelk.

Kakemenn uten melk:

2 1/2 kopp sukker
2 kopper soyamelk
1 kopp smelta smør
1 ss hornsalt
3 ts vaniljesukker
Hvetemel til deigen blir passe.

Rør sammen smeltasmør, soyamelk, sukker, vaniljesukker og hornsalt. Spe inn litt og litt hvetemel til deigen blir passe fast. Sett i kjøleskapet natta over.

Steikes på 210 grader i 10 min.

lørdag 14. desember 2013

"Negerbolla"

"Negerbolla" :

200 g margarin
6 ss kaffi
6 ss kakao
6 dl havregryn
2 dl sukker

kokos

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn kakao, havregryn og kaffi. Form små kuler og rull i kokos.
Oppbevares kjølig.

torsdag 12. desember 2013

Lussekatter uten melk

 
No  har eg akkurat tatt lussekattane ut av ovnen, står til nedkjøling.
Tenkte eg skulle overraske gulla mine, med lussekatter på morgonkvisten, og kose oss litt ekstra før skule og barnehage.
 
Lussekatter uten melk:

150 g smør uten melk
5 dl soyamelk (eller den melk ein tåler)
1 pk tørrgjær
1 ts gurkemeie
150 g sukker
1 ts salt
2 ts kardemomme
2 ts bakepulver
ca. 13 dl hvetemel

Smelt smøret, tilsett melken,  rør ut gjær, sukker, bakepulver, gurkemeie, kardemomme og salt i væsken.
Elt inn melet til deigen er passe fast. Lat heve til dobbel størrelse.
Forvarm ovnen på 200 grader.
Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del opp i ca. 25 like store biter og trill til pølser som du former til lussekatter. Legg oppå bakeplater og etterhev i ca. 20 min.

Pensle med egg og pynt med rosiner. Steikes i ca. 10 min, til dei er gylne.

Kokoskonfekt

 
 
 
 

50 g smør
140 g glukose
2 dl kokosmelk
350 g kokosmasse
150 g hvit sjokolade
400 g mørk sjokolade

Hell kokosmelk, smør og glukose i ein kjele, varm til smøret og glukosen har smelta.
Finhakk hvit sjokolade. Tilsett kokosmassen og den hvite sjokoladen, rør til det blir ein fast masse. Avkjøl i kjøleskapet til neste dag.

Form massen til små pølser. Smelt mørk sjokolade i vannbad, og dypp kokospølsene i sjokoladen og avrenn på ei rist. Lat sjokoladen stivne i romtemperatur.